Ideálne podmienky na skladovanie vína zahŕňajú faktory ako sú chladné prostredie, stabilná teplota, relatívne vysoká vlhkosť a žiadne svetlo či vibrácie. Ak pijete víno do niekoľkých týždňov od jeho zakúpenia, môžete sa zaobísť aj bez chladničky na víno, pretože zmeny spôsobené nesprávnym skladovaním si vyžadujú určitý čas. Pokiaľ si však chcete vychutnať pohár lahodného a vyzretého vína, chladnička na víno je presne to, čo potrebujete. Niektorí nadšenci vína majú vína ukryté po celom svojom dome na niekoľkých miestach. Po dlhšom čase sa však tieto vína môžu znehodnotiť, pokiaľ nie sú správne skladované.
Chladnička na víno chráni aj pred svetlom
Rovnako ako teplota, aj príliš veľa svetla môže víno znehodnotiť. Víno má prirodzene sírnaté zlúčeniny. Keď víno zasiahne svetlo, môže dôjsť k nevítaným chemickým reakciám, ktoré vedú k poškodeniu vôni a chuti. Rôzne farby skla poskytujú väčšiu ochranu ako iné (napr. tmavohnedé alebo jantárové sklo), avšak zelené a číre fľaše sú bežnejšie. Chladničky na víno s tmavým sklom alebo pevnými dverami výrazne znižujú možnosť preniknutia svetla do fliaš.
Pri akej teplote by sa malo víno skladovať?
Kolísanie teploty je jedným z najväčších nepriateľov vína počas jeho starnutia. Vína by sa mali skladovať pri teplote okolo 12,7 stupňov Celzia, čo je typická jaskynná teplota. Možno si poviete: “Prečo nemôžem skladovať svoje víno v klasickej chladničke?” Keď je víno dlhodobo skladované pri príliš nízkej teplote, môže sa stať hneď niekoľko vecí. Nízke teploty môžu spomaliť proces starnutia, korok môže vyschnúť a vône z chladničky môžu preniknúť do vína. Ak je víno zatlačené príliš do zadnej časti chladničky, existuje možnosť zamrznutia, čo môže viesť k vytlačeniu korku. Skladovanie v tmavej skrini sa tiež môže zdať ideálne, ale počas niekoľkých rokov bude mať zmiešané výsledky. Hlavne ak sa teploty v dome budú stupňovať. Dlhšie obdobia môžu viesť k tomu, že víno získa dusenú alebo varenú chuť. Niektoré vína môžu tiež začať naberať octovú chuť, pretože proces starnutia sa zrýchľuje.
Pridať nový komentár
Prepáčte, ale pred zanechaním komentára sa musíte prihlásiť.