Užitočný a kvalitný profi sporák je základným zariadením každej gastro prevádzky. Bez neho by sa asi ťažko dali pripraviť všetky položky uvádzané v jedálnom lístku. Kuchári a pomocný personál ho používajú v kuchyni na tepelnú prípravu pokrmov. V rôzne veľkých hrncoch, kastróloch a panviciach. Na plynových horákoch alebo elektrických platniach. Vhodný typ profesionálnych sporákov si vyberáme podľa veľkosti a výkonu horákov alebo elektrických platní. V spodnej časti profi sporáka je umiestnená buď klasická alebo teplovzdušná rúra. Varná plocha sporákov je tvorená plynovými výkonnými profi horákmi alebo liatinovými elektrickými platňami. Elektrické sporáky majú pomalší štart a vyššie prevádzkové náklady. Pre sporáky so sklokeramickou doskou alebo s indukčným ohrevom sú výhodou nízke prevádzkové náklady a rýchly štart. Nevýhodou je vysoká obstarávacia cena. Plynové profesionálne gastro sporáky majú nižšiu obstarávaciu cenu, vysokú všestrannosť zariadenia, veľký výkon a hlavne rýchly štart.
Profi sporák na elektrinu, plyn alebo radšej indukčný?
Veľkosť sporákov určuje aj to koľko priestoru nám sporák zaberie v kuchyni. Jeho vrchná plocha podmieňuje aké veľké hrnce budeme môcť používať. Variť prakticky a plynulo bez toho, aby jeden hrniec svojim priemerom zasahoval až na druhý horák. Veľkosť je prvým rozhodujúcim ukazovateľom pri rozhodovaní sa o gastro zariadení. Pre gastro prevádzky sú sporáky rozdelené podľa hĺbky na 600 mm, na 700 mm a 900 mm modely. Elektrické varné platničky môžu byť okrúhle alebo varná plocha je vcelku. Voľba média je závislá aj od toho, aký zdroj energie v kuchyni máte k dispozícii. Elektrické profi sporáky ponúkajú tri prevedenia varných dosiek – liatinové platničky, sklokeramická a indukčná varná doska. Liatinové platničky predstavujú najlacnejší variant. Sklokeramické a indukčné dosky poskytujú modernejšie a úspornejšie možnosti prípravy pokrmov.
Indukčné sporáky
V tomto prípade možno hovoriť o najnovšej technológii profi sporákov na súčasnom trhu. Často dochádza k nedorozumeniam ohľadom sklokeramických a indukčných varných dosiek. Ako varné dosky s vykurovacou špirálou, tak aj indukčné varné dosky sú sklokeramické. Majú iba iný zdroj energie. Pri indukcii dochádza k ohrevu plochy kuchynského riadu, ktorá je spojená s doskou. Tým je dosiahnutá tá najvyššia účinnosť a efektívnosť varenia na takomto profi sporáku.
Pridať nový komentár
Prepáčte, ale pred zanechaním komentára sa musíte prihlásiť.