Stierkovanie vykonávame vtedy, ak chceme mať steny úplne hladké a rovné. Je to činnosť, ktorú pri jednoduchších povrchoch vieme zvládnuť aj sami, pri náročnejších stavbách alebo podkladoch je však lepšie mať poruke odborníka. Dovoľte zopár rád, pokiaľ sa rozhodnete ísť do toho sami. V prvom rade si treba dokonale pripraviť podklad. Podklad sa musí najprv vyrovnať bežným sadrovaním. Potom je potrebné, ale až po dokonalom zaschnutí, vykonať penetračný náter. Náter musíte precízne rozriediť vodou. Málo alebo zle rozriedená penetrácia by mohla na povrchu omietky vytvoriť klzkú sklovinu, na ktorú by sa vám stierková hmota nanášala pomerne ťažko. Penetráciu rozrieďte vodou v pomere 1: 8. Potom nechajte náter dokonale uschnúť.
Začnite zvrchu
Väčšina stierkových materiálov sa používa do hrúbky 1 maximálne 2 mm. Práve preto je potrebné vyrovnať a vybrúsiť takmer všetky nerovnosti Stierkovú hmotu naťahujeme na stenu širokou špachtľou alebo menším murárskym naťahovákom. Jednoduchšie je to špachtľou, ale trvá to o niečo dlhšie. Začnite vždy stropom, najlepšie v rohu pri okne. Snažte sa stierku naťahovať bez prerušenia a urobiť tak celý strop a každú jednotlivú stenu v kuse. Nanášajte len malú vrstvu, nech vám nevznikajú stekance. Nanesenú hmotu niekoľkokrát uhlaďte. Pri nanášaní sa vám občas dostane na planžetu špachtle zrnko omietky alebo iné nečistoty a môžu vám robiť ryhy. Preto špachtľu alebo naťahovák neustále očisťujte. Nanášajte len čistú stierku. Z nádoby naberajte hmotu len zhora, priebežne hmotu premiešavajte.
Majte trpezlivosť
Po nanesení nechajte stierku dokonale zaschnúť. Aj keď sa vám stierka bude zdať suchá, môže byť zospodu ešte stále dosť mäkká a pri brúsení by ste ju poškodili. S brúsením je lepšie počkať až na druhý deň. Brúsenie stierky nie je nič príjemné. Pri brúsení vzniká veľmi jemný prach, ktorý je nepríjemný hlavne pri vdýchnutí. Preto dbajte aj na bezpečnostné zásady. Nasaďte si na tvár respirátor, oblečte si pracovný oblek s dlhými rukávmi a majte tiež rukavice a pokrývku hlavy.
Pridať nový komentár
Prepáčte, ale pred zanechaním komentára sa musíte prihlásiť.