Súčasťou výbavy tzv. „domáceho striebra“ je zvyčajne aj strieborný príbor. Jeho používanie bolo odjakživa luxusnou záležitosťou. Striebro je vzácny kov, a je tomu tak aj dnes. Ak by ste si chceli zaobstarať príbor z čistého striebra, mali by ste si na to pripraviť väčšiu sumu peňazí. Výhodou používania strieborného príboru je to, že ide o najhygienickejší spôsob konzumácie jedla. Striebro má silné antimikrobiálne vlastnosti. Avšak jesť strieborným príborom vraj vôbec nie je príjemná záležitosť. Príbor reaguje s chemickými látkami v potravinách. Dodáva im nepríjemnú kovovú príchuť. Hlavne pri konzumácii potravín obsahujúcich síru, akými sú napríklad vajíčka či kaviár.
Ako si vybrať kvalitný strieborný príbor
Ak už ste sa rozhodli si takýto príbor zaobstarať a chcete naozaj kvalitu, odporúča sa zakúpiť príbor z rýdzeho striebra a nie iba postriebrený. To, či je príbor naozaj čisto strieborný, vám potvrdí puncový znak vyrazený buď na výrobku, jeho obale, či na štítku vloženom do balenia príborového setu. Mal by obsahovať označenie rýdzosti 925/1000. Ak takúto informáciu nenájdete, je veľmi pravdepodobné, že príbor nebol vyrobený z čistého striebra. Môže byť z iného postriebreného kovu, prípadne zliatiny. V tom prípade je kvalita pochybná, keďže zliatina striebra často obsahuje toxické kovy ako kadmium či olovo. Okrem tohto si všímajte váhu a hrúbku príboru. Tenší príbor môže byť síce lacnejší, avšak keďže striebro je kov pomerne mäkký, strieborný príbor sa môže ohýbať a rýchlejšie sa zničí.
Ako vyčistiť strieborné príbory
Používaním sa zvykne striebro začierniť a stráca lesk. Existujú rôzne chemické prípravky na čistenie striebra. Je však veľmi účinný a jednoduchý spôsob ako si vyčistíte svoj strieborný príbor. Stačí ho namočiť na niekoľko minút do horúcej vody, v ktorej ste rozpustili 1 lyžičku morskej soli, rovnaké množstvo sódy bikarbóny a pol šálky bieleho octu. Po vysušení príbor iba vyleštite bavlnenou handričkou a zabaľte ho tak, aby bol chránený pred vlhkosťou.
Pridať nový komentár
Prepáčte, ale pred zanechaním komentára sa musíte prihlásiť.