Repkový olej obsahuje mnoho telu prospešných látok Repkový olej obsahuje mnoho telu prospešných látok
Home   /   Zdravie  /   Repkový olej má správnu výživovú hodnotu

Repkový olej má správnu výživovú hodnotu

Repkový olej má správnu výživovú hodnotu

Repkový olej, získavaný z repky olejnej, je totiž správne nakombinovaný. Jeho pomer omega-3 a omega-6 mastných kyselín ho právom vynáša medzi najkvalitnejšie a zdraviu najprospešnejšie oleje. Samozrejme, za zmienku stojí i jeho bod dymivosti, ktorý je v porovnaní s ostatnými olejmi veľmi vysoký – až 242 °C, čo znamená, že toxické alebo zdraviu škodlivé látky sa začínajú uvoľňovať až pri tejto teplote.

Čo zaraďuje repkový olej medzi „zdravé“ oleje a prečo by nemal chýbať v našich kuchyniach

Ako sme už spomínali, má ideálnu výživovú hodnotu, správny mix všetkých zložiek. Z vitamínov obsahuje A, E a K, rastlinné steroly, ktoré sa v ňom nachádzajú, zasa udržiavajú optimálnu hladinu cholesterolu. Aby rastlinné steroly dosiahli svoje účinky, mali by sme ich prijímať v množstve aspoň 0,8 g denne. Čo sa týka nasýtených mastných kyselín, obsahuje ich iba nepatrné množstvo, zato obsahuje veľké množstvo mononenasýtených mastných kyselín. A, samozrejme, repkový olej je významným zdrojom omega-3 a omega-6 mastných kyselín.

Medzi nasýtené mastné kyseliny, ktoré obsahuje repkový olej v minimálnom množstve, patrí kyselina palmitová a kyselina stearová. Mononenasýtenou mastnou kyselinou, nachádzajúcou sa v repkovom oleji, je kyselina olejová. Polynenasýtené mastné kyseliny sme už spomínali – omega-3 je vlastne kyselina linolová a omega-6 kyselina linolenová.

Ak vezmeme do úvahy jeho obsah omega-3 mastných kyselín, patrí repkový olej medzi najvýznamnejšie zdroje týchto polynenasýtených mastných kyselín. Vďaka jeho zloženiu má pravidelné používanie pozitívny vplyv na znižovanie krvných lipidov, ktoré sú zodpovedné za mnohé kardiovaskulárne ochorenia. Už konzumácia zhruba dvoch polievkových lyžíc repkového oleja denne pomôže znížiť riziko vzniku ischemického ochorenia srdca.

Omega-3 mastné kyseliny alebo inak kyselina linolová pomáha udržiavať optimálnu hladinu cholesterolu v krvi, rovnako ako omega-6. V porovnaní s obsahom nasýtených mastných kyselín v tomto oleji jednoznačne vedú zdravé polynenasýtené mastné kyseliny. Navyše obsahuje i vzácne steroly a tokoferoly. Podľa niektorých názorov je dokonca vďaka svojej skladbe a vyváženému pomeru zdravší než uprednostňovaný olivový olej.

repkový olej

Repkový olej BIO

V čom je háčik

K repkovému oleju sa stavajú trošku rezervovane ľudia staršej generácie, pretože v ich mysliach ostala kyselina eruková. Čo to znamená? Kyselina eruková, ktorú tento olej obsahuje, je dieteticky nevhodnou kyselinou, tá v minulosti tvorila hlavnú zložku tohto oleja. V priebehu časov však bola táto kyselina značne eliminovaná a dnes sa dokonca pestujú odrody bezerukovej repky. Hranica maximálneho množstva kyseliny erukovej v repkovom oleji je prísne kontrolovaná a nesmie ju presiahnuť.

Jeho použitie je univerzálne, môžete ho využiť tak v studenej, ako i teplej kuchyni. Neohúri vás síce vôňou, tá je neutrálna rovnako ako jeho chuť. Práve preto „neukradne“ jedlu špecifickú vôňu a chuť, ale zvýši tú ich.

Tags

Súvisiaci článok

Pridať nový komentár