Veselo do záhrady zoznámiť sa s vašou pôdou! Veselo do záhrady zoznámiť sa s vašou pôdou!
Home   /   Najlepšie články  /  Voľný čas  /  Bývanie  /   Hurá do záhrady zoznámiť sa s našou pôdou

Hurá do záhrady zoznámiť sa s našou pôdou

Hurá do záhrady zoznámiť sa s našou pôdou

Ďalšia záhradkárska sezóna sa blíži, naše záhrady, záhradky a celé záhradkárske osady a kolónie budú ožívať farbami a rozmanitou vravou a zvukmi. Celé rodiny sa tešia na dni strávené v príjemnom prostredí svojej záhrady. Ak to však myslíme o niečo vážnejšie s našimi pestovateľskými plánmi a na plody bohatými snami už na túto vegetačnú sezónu, potom by sme sa asi mali niekde v tej záhrade pohodlne usadiť v záhradnom kresle a aj vážnejšie sa zamyslieť nad tým, čo vlastne vieme o tej dôležitej substancii, ktorou sú pokryté celé naše záhrady.

záhrady

Každého poteší bohatá úroda zo záhrady

Pôda našej záhrady

Možno, že to už dávno viete a správate sa podľa toho. Možno, že aj nie. Táto vedomosť a znalosť je však úplne základná. Môžeme vynaložiť neskutočne veľa úsilia, stráviť veľa hodín prácou nad hriadkami čí záhonmi. Snažíte sa ako viete, polievate, zatieňujete pred slnečnou páľavou a konečné výsledky vás netešia. Nie ste s nimi spokojní. Prečo asi? Možno aj preto, že vaša pôda nie je príliš dobrá a kvalitná. Zistite viac TU.

záhrady

Ako vonia pôda?

Zdravá pôda = zdravá záhrada a zdravá úroda

Pôda poskytuje našim rastlinám životne dôležité látky a živiny. Tak ako aj vodu a vzduch, ktoré rastliny potrebujú denne pre svoj zdravý rast a vývoj. Ale je jasné, že všetky záhrady majú svoj vlastný charakter, vlastnú atmosféru, typické minerálne zloženie a istý horninový podklad. A v tej našej záhrade je situovaná pôda, ktorá vznikala tisícročia a má určitú zmes anorganických a organických substancií. A toto zloženie ovplyvňuje výrazne, ktoré plodiny, kríky, stromčeky môžu spokojne a úspešne rásť v takejto záhrade. Ideálne zloženie pôdy pre konkrétnu rastlinu či plodinu dokážeme pripraviť a namiešať v menších podmienkach (nádoby do záhrady, kvetináče, pareniská), ale na väčšej záhradnej ploche je dôležité, aby sme vedeli dosť o pôde, s ktorou pracujeme, obrábame ju a očakávame nakoniec aj nejaké pozitívne pestovateľské pocity, zážitky a úspechy na záver pestovateľskej sezóny.

Takže hurá do tej našej záhrady a skúsme si niekoľko úplne jednoduchých testov, ktoré sú zamerané na to, ako získať úplne základné vedomosti o charaktere a vlastnostiach tej našej pôdy, na ktorej sa možno hrajú a a pobehávajú aj vaše deti či dokonca neposedné vnúčatá.

Tags

Súvisiaci článok

Pridať nový komentár