Robí vám rekonštrukcia bytu starosti? Robí vám rekonštrukcia bytu starosti?
Home   /   Bývanie  /   Rekonštrukcia bytu – suterén ako hosťovský apartmán

Rekonštrukcia bytu – suterén ako hosťovský apartmán

Rekonštrukcia bytu – suterén ako hosťovský apartmán

Naháňa vám plánovaná rekonštrukcia bytu strach? Vlastníte nevyužitý priestor? Hľadáte nápady, inšpiráciu? Plánujete rekonštrukciu bytu či suterénu? Chce to len dobrý plán!

Rekonštrukcie bytov

Rekonštrukcie bytových a nebytových priestorov

Aký prínos má rekonštrukcia bytu?

Ak vlastníte dom a pod ním máte dostatočne veľký suterén, môžete ho veľmi prakticky využiť. Okrem toho, že môže slúžiť ako práčovňa, sklad či vínna pivnica, po menšej či väčšej rekonštrukcii môže suterén tiež slúžiť aj ako posilňovňa alebo apartmán/byt pre návštevy a hostí.

V zahraničí je populárne zrekonštruovať suterén na malý byt, ktorý potom majitelia prenajímajú, čo je veľmi praktické riešenie, keďže vám to zvýši mesačný príjem peňazí do domácnosti. Rekonštrukcia bytu na osobné účely alebo za účelom prenajímania však vždy prináša pozitívne zmeny, zdravšie prostredie a útulnejší pocit. Pri veľkých rodinných domoch suterén poskytuje možnosť pre mladšiu generáciu domácnosti sa osamostatniť.

Ako prvé…

Rekonštrukcia bytu a bytového jadra, si vždy vyžaduje niekoľko zásadných zmien. Pre suterén platí, že je dobré, keď má samostatný vchod alebo jednoduchý únikový východ. Ideálnym riešením je tiež vnútorné zateplenie. Na dnešnom trhu už nájdete rôzne izolačné omietky, ktoré budú poskytovať ideálnu teplotu v letných aj zimných mesiacoch a teda po celý rok. Je dôležité – najmä pri prenájme suterénu – aby mal priestor dostatočne veľké okná, ktoré budú poskytovať svetlo do miestnosti počas dňa. Toto všetko samozrejme podľa stavebných kritérií a s platným stavebným povolením.

Najdôležitejšie…

Najdôležitejšie pre obytný priestor sú kúpeľňa (+ WC), kuchyňa a spálňa. Pri rekonštrukcii si špeciálne dajte záležať na týchto častiach obytného priestoru. Pokiaľ rekonštrukcia suterénu má slúžiť len pre vás a vašich hostí, kuchyňu môžete vynechať. Ak je váš suterén dostatočne veľký, vybudovanými priečkami/stenami môžete vyrobiť aj dve či tri samostatné miestnosti. Ak nie, môžete suterén zrekonštruovať v podobe otvoreného priestoru – garsónky.

Rekonštrukcia bytu si vyžaduje dobré naplánovanie, aby ste plnohodnotne využili všetok priestor. V malometrážnych priestoroch pracujte s plánom na vstavané skrine, posuvné dvere, poschodové alebo sklápacie postele, rohové sedačky, poličky, regály a podobne.

Rekonštrukcie bytov

Rekonštrukcia spálne

Finálny dizajn, dekoráciu, maľovanie, tapetovanie… zvážte podľa toho, ako bude daná miestnosť využívaná. Ak plánujete prenajímať, je dobré dekorovať v minimalistickom štýle s neutrálnymi alebo pastelovými farbami, ktoré nie sú rušivé a väčšie percento ľudí sa s nimi stotožňuje a sú teda ľahšie prenajímateľné.

Tags

Súvisiaci článok

Pridať nový komentár